Nincs aktuális esemény.
TMK Hírlevél - 2010. február PDF Nyomtatás E-mail

TARTALOM:
1. Mivel foglalkozik a Tudásmenedzsment Központ?
2. Felavatták az Innovációs Irodát a Széchenyi István Egyetem kampuszán
3. Széchenyi Duó alkotói pályázat – még lehet jelentkezni az első fordulóra!
4. Sikeresen indult a Tudomány Győrben Mindenkinek rendezvénysorozat
5. Tudáspláza volt a fő fogás a sajtóreggelin
6. Elérhetőek vagyunk – a Tudásmenedzsment Központ munkatársai

1. Mivel foglalkozik a Tudásmenedzsment Központ?

Az új szervezet megnevezésében az az üzenet kerül kifejezésre, hogy a szellemi műhelyekben felhalmozódó tudás nagyobb értéket hordoz, ha előre megtervezett hasznosítási koncepció és szakmai támogatás kapcsolódik hozzá. A tudás rendszerezése és marketingje áll tehát a szervezet tevékenységeinek középpontjában, amelyhez elengedhetetlen számos új szolgáltatás kifejlesztése és működtetése.
Az egyik legfontosabb ilyen szolgáltatás az egyetem tudástérképének elkészítése és karbantartása, amely hiteles és részletes információt nyújt a hallgatóknak, az oktatóknak, az együttműködő szervezeteknek és az intézmény valamennyi partnerének a SZE-Győr tudásvagyonáról, s annak alkalmazhatóságáról.
Ez a tevékenység már el is kezdődött. Az egyetem valamennyi tanszéke elkészítette kompetenciáinak listáját, s az adatokból a Tudásmenedzsment Központ munkatársai a tanszékekkel egyeztetve elkészítik az intézmény kutatói katalógusát. Ez a marketingkiadvány az egyetem partnereihez fog eljutni, emellett hozzáférhető lesz a http://tamop421.sze.hu projekthonlapon is.
Folyamatban van az egyetem éves kutatás-fejlesztési (K+F) jelentésének összeállítása, amely a SZE-Győr tudományos jellemzőiről és eredményeiről ad átfogó képet. Ezt követi a tanszékek előző években végrehajtott kutatási projektjeiről szóló beszámolók gyűjtése és összefoglalása, az elmúlt időszakban megjelent könyvek bemutatása, és a közelmúltban tartott konferenciák anyagainak rendszerezése.

2. Felavatták az Innovációs Irodát a Széchenyi István Egyetem kampuszán

2010. február 10-én, szerdán kora délután került sor az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programjának (TÁMOP) 4.2.1. konstrukciója keretében megvalósuló egyetemfejlesztési projekt nyitórendezvényére, ahol Szekeres Tamás, az egyetem rektora, Borkai Zsolt polgármester és Rechnitzer János rektorhelyettes köszöntőjét követően Dőry Tibor igazgató mutatta be a Tudásmenedzsment Központ céljait és tervezett tevékenységét. A program zárásaként avatták fel a kampuszon található kollégium K3-as épületének földszintjén működő Innovációs Irodát, ahol a központ munkatársai várják az innovatív törekvésű hallgatók, oktatók, vállalkozások, szervezetek és magánszemélyek jelentkezését.
Az érdeklődők segítséget kaphatnak fejlesztési elképzeléseik értékeléséhez, továbbfejlesztéséhez, megvalósításához, ezen kívül mentorálással, szakmai tanácsadással, piacelemzés, üzleti terv és kutatási-innovációs pályázatok elkészítésében való közreműködéssel támogatják a szakértők a hozzájuk fordulókat. A működés megkezdése óta már több oktató és hallgató kereste fel az irodát, megkezdődtek az első együttműködések. Önt is várjuk az Innovációs Irodában!


3. Széchenyi Duó alkotói pályázat – még lehet jelentkezni az első fordulóra!


A hagyományos felsőoktatási szemlélet szerint az oktató tanít, a hallgató pedig tanul. A TÁMOP 4.2.1. projekt keretében induló programunk arra a felismerésre épít, hogy ennél sokkal több rejlik a tanár-diák kapcsolatokban. Az elkövetkező szemeszterek során folyamatosan hirdetjük meg azt az innovációs felhívást, amelyen legalább egy oktatóból és egy hallgatóból álló, minimum kétfős csapatok indulhatnak saját találmányaikkal. A pályázati támogatás a tervek megvalósításához, a prototípus vagy deszkamodell kidolgozásához nyújt anyagi segítséget.
A legjobb pályázati terv megvalósítását egymillió forinttal támogatjuk, a második helyezett csapat 800.000.-, a harmadik duó 700.000.- Ft támogatásban részesül.
Miközben folyamatosan érkeznek a pályázatok, közeleg az első forduló leadási határideje: legkésőbb 2010. február 25-ig fogadjuk el a jelentkezést.
A pályázatról és a nevezési feltételekről bővebb információ található honlapunkon, a http://tud.sze.hu címen.

4. Sikeresen indult a Tudomány Győrben Mindenkinek rendezvénysorozat


A TÁMOP 4.2.3. konstrukció keretében elnyert tudásdisszeminációs pályázatunk révén egyetemünk tudástárának népszerűsítését célzó előadássorozatokat indítottunk a közvélemény számára. Szintén február 10-én tartottuk a Széchenyi Tudományos Est és a jUNIor Egyetem első előadását, mindkettő nagyon jó hangulatú, érdekes programnak bizonyult. A projekttől függetlenül, viszont a rendezvénysorozatba bekapcsolódva, a Kisalföld napilap szerkesztősége és a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara közreműködésével indítottuk el a Nyugdíjas Egyetemet, amelynek már az első alkalma sem fért el egyik előadótermünkben, így a Kiscsarnokunkban került megrendezésre.
A tudományos ismereteket népszerűsítő sikertörténet folytatódik: a következő előadások március 10-én lesznek a Széchenyi Tudományos Esten és a jUNIor Egyetemen, a Nyugdíjas Egyetem február 24-én várja újra hallgatóit.

5. Tudáspláza volt a fő fogás a sajtóreggelin

Különleges sajtóreggeli keretében ismerkedhettek meg a régió médiamunkásai a Széchenyi István Egyetem tudományfejlesztési terveivel és a kapcsolódó projektekkel. A Bridge Hallgatói és Oktató Centrumban tartott tájékoztatón Szekeres Tamás rektor, Rechnitzer János rektorhelyettes, Szilasi Péter Tamás stratégiai és fejlesztési igazgató és Dőry Tibor, a Tudásmenedzsment Központ igazgatója válaszolt a sajtó kérdéseire, majd kötetlen beszélgetés formájában folytatódott a program. E sajtóreggeli során hangzott el az az érdekes kifejezés, amely közérthetőbbé teszi a leendő INNO-Share Tudástranszfer Központ küldetését: egyfajta tudáspláza épül az Új-Tudástér mellett.

6. Elérhetőek vagyunk – a Tudásmenedzsment Központ munkatársai


Kérdéseivel, észrevételeivel forduljon hozzánk bizalommal!

Dr. Dőry Tibor
Tudámenedzsment Központ igazgató
96/503-400/3386


Gonczlik Andrea
projektasszisztens
96/613-708


Varga Rozália
innovációs menedzser
96/613-707


Ivány Viktória
tudományszervezési referens
96/503-405


Tilinger Attila
információelemző
96/503-400/3037