Nincs aktuális esemény.
TMK Hírlevél - 2010. november PDF Nyomtatás E-mail

TARTALOM:
1. November 11-én indul a TMK roadshow!
2. Elkezdődtek a Vezetői és Oktatói Képzések
3. Ők nyertek a Széchenyi Duó és a Fordított Technológia-transzfer (FTP) pályázaton
4. A Tudomány Győrben Mindenkinek előadásai megváltoztatják a világot
5. Konferenciák a Magyar Tudomány Ünnepén
6. AKT, avagy hallgatói innovációs készségfejlesztés
7. Nemzetközi porondon a győri alternatív hajtású járművek

1. November 11-én indul a TMK roadshow!

Kedves Olvasónk! Ha nyomon követte eddig hírleveleinket, bizonyára sok hasznos információval lett gazdagabb. Egyre többen kérdezik egymástól, és tőlünk, a Tudásmenedzsment Központ (TMK) munkatársaitól is: „pontosan mivel is foglalkozik Dőry Tibor csapata?”. Úgy határoztunk, hogy az elektronikus formában küldött rövid híreken és az irodai rendelkezésre álláson túl egy különleges előadássorozat keretében is lehetőséget teremtünk a személyes találkozásra. Egyfajta innovációs „roadshow” első elemére hívunk minden érdeklődőt, amelyet 2010. november 11-én 14-16 óra között tartunk a Tech4Auto tudományos konferencia keretében. Az érdekes előadások mellett értékes díjakat is kisorsolunk a résztvevők között: egy fő számára egy európai tudományos konferencián való részvételt támogatunk (legfeljebb 100.000.- Ft értékben), illetve három publikáció megjelentetését finanszírozzuk (egyenként 50.000.- Ft erejéig). Ne maradjon le Ön sem a lehetőségről! Aki ott lesz, nyerni fog! Regisztráció: http://tud.sze.hu.


2. Elkezdődtek a Vezetői és Oktatói Képzések


A Tudásmendzsment Központ kezdeményezésére elindult a Vezetői és Oktatói Képzések programja, mely közel egy éven át zajlik egyetemünk vezetőinek és oktatóinak aktív közreműködésével. 2010. október 13-án tartottuk a program „zászlóbontóját”, ahol a résztvevők ízelítőt kaptak a program részleteiről. Megkezdődött a szervezeti kultúra, valamint a kompetenciák felmérése. Az eredmények kiértékelésére a november végén és december elején tartandó workshopokon kerül sor.


3. Ők nyertek a Széchenyi Duó és a Fordított Technológia-transzfer (FTP) pályázaton

A 2010. szeptember 8-án meghirdetett Széchenyi Duó alkotói pályázat második fordulójára összesen 9 pályamű érkezett be, amelyek nagyszerű ötleteket tartalmaztak, s összhangban álltak a pályázat kiemelt céljával (oktatók és hallgatók csapatmunkáját támogatja új szellemi alkotások, innovatív termékek és szolgáltatások létrehozásának céljából). A pályázatokat független bírálóbizottság értékelte az alábbi három bírálati szempont szerint: újdonságtartalom, hitelesség és piaci termékké, szolgáltatássá formálhatóság.

A szakmai zsűri tagjai a következő pályaműveket ítélték a legjobbnak:

I. helyezett
„Gépjárműveken használatos napelemek hatásfokát vizsgáló modell kifejlesztése”
Hallgatók: Pup Dániel, Kövi Tamás, Gonda Gellért, Bodó Gábor
Oktató: Szauter Ferenc
Díj: 1.000.000.- Ft

II. helyezett
„Rezonancia-frekvencia elvén működő vízbontó készülék (Bombajó Vízbontó)”
Hallgatók: Nagy Lóránd, Krajcsovics Ákos
Oktató: Dr. Tóth-Nagy Csaba
Díj: 800.000.- Ft

III. helyezett
„Hangzóanyagok - intelligens anyagok felhasználása innovatív hangsugárzó készítéséhez”
Hallgatók: Skripek Péter, Desko Anatolij, Kovács Ákos
Oktató: Dr. Wersényi György
Díj: 700.000.- Ft

A Széchenyi Duó alkotói pályázat harmadik fordulójára várhatóan 2010. januárjában kerül sor.

A szintén 2010. szeptember 8-án meghirdetett Fordított Technológiatranszfer Pályázat (FTP) második fordulójára egyetlen pályamű érkezett be a 2010. szeptember 30-i határidőig, amely a bírálóbizottság döntése alapján az első helyezésben és a megfelelő díjazásban részesül.

I. helyezett: Bendekovits Zoltán
Széchenyi István Egyetem, Műszaki Tudományi Kar, Anyagismereti és Járműgyártási Tanszék
A tanulmány, műszaki leírás, dokumentáció lényege, hogy a SZE-Győr infrastruktúráját figyelembe véve minden olyan megújuló energiaforrást (napenergia, szélenergia) felhasználva állítanának elő sűrített levegőt mint üzemanyagot, mely itt Győrben az egyetemi körülmények között energia szolgáltatására alkalmas és munkára fogható.
Díj: 1.000.000.- Ft összeghatárú technológia beszerzése és átadása.


4. A Tudomány Győrben Mindenkinek előadásai megváltoztatják a világot

A jUNIor Egyetem következő előadására 2010. november 10-én 15:00 órakor kerül sor a Széchenyi István Egyetem F előadójában. Az előadás témája: Égi szín-játék – A szivárvány, a holdudvar, a naplemente és a zöld villanás. Előadó: Dr. Horváth András egyetemi docens.
A Széchenyi Tudományos Est programja ugyanezen a napon és azonos helyszínen, 17:00 órakor kezdődik. Az előadás címe: Módszerek, amelyek megváltoztatják a világot ¬– A számítógépes szimuláció és optimalizáció jelentősége címmel. Előadó: Dr. Horváth Zoltán tanszékvezető főiskolai tanár.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! Az előadásokra a http://tamop423.sze.hu címen lehet regisztrálni.


5. Konferenciák a Magyar Tudomány Ünnepén

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából tartott központi egyetemi rendezvényre 2010. november 10-én, szerdán 13:30-kor kerül sor a Széchenyi István Egyetem VIP termében. A rendezvénysorozat keretein belül tartandó konferenciák programjáról a http://tud.sze.hu honlapon található bővebb információ.


6. AKT, avagy hallgatói innovációs készségfejlesztés

Hallgatói innovációs készségfejlesztő (AKT) tréning indult 2010 októberében a Tudásmenedzsment Központ szervezésében. Egyetemünk hallgatói térítésmentesen vehetnek részt a 10 alkalomból álló tréningen, ahol önismereti-, tanulási, kifejezési-, kreatív képességfejlesztési gyakorlaton vesznek részt. A tréningről további információ a http://tamop421.sze.hu oldalon található.


7. Nemzetközi porondon a győri alternatív hajtású járművek

A 2010. október 19-21. között Münchenben megrendezett 2. eCarTec (http://www.ecartec.eu/)  nemzetközi elektromos autó kiállítás magyar standján kiállított járművek az idei Széchenyi Futam nyertes csapatait képviselték. A szakkiállítás lehetőséget teremtett győri rendezvény nemzetközi népszerűsítésére, újabb külföldi résztvevők toborzására.
A németországi kiállításon való részvételhez a Tudásmenedzsment Központ is támogatást nyújtott – ezúton gratulálunk a szervezőknek az eredményes munkájukért!


Hírlevelünket a TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-005 azonosítójú, „Egyetemi Tudásmenedzsment Központ létrehozása, valamint a regionális szintű tudáshasznosulást és tudástranszfer segítő szervezeti fejlesztések a Széchenyi István Egyetemen” című projekt, valamint a TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0011 azonosítójú, „Tudás-és tudomány disszemináció a Széchenyi István Egyetemen” című projekt tevékenységének részeként állítottuk össze.