Nincs aktuális esemény.
Az innováció ünnepe a győri egyetemen PDF Nyomtatás E-mail

Második alkalommal rendezik meg a Széchenyi István Egyetemen a Nyugat-dunántúli Regionális Innovációs és Találmányi Kiállítást. Az április 15-én, pénteken 9-16 óra között látogatható rendezvény helyszíne az intézmény laborépülete.

A programot az Universitas-Győr Nonprofit Szolgáltató Kft.-vel együttműködve szervező Tudásmenedzsment Központ igazgatója, dr. Dőry Tibor úgy véli, nagy szükség van az innovátorok megünneplésére, az újító, feltalálói kedv ébren tartására. Az innovatív szemléletmód kétségkívül fontos szerepet játszik a gazdasági fejlődés előmozdításában, a hasznos találmányok és ötletek újabb lehetőséget biztosítanak egy-egy iparág előrehaladására.

Hogy a régió nincs híján feltalálóknak, azt jól mutatja a tavalyi rendezvény közel félszáz kiállítója, akik a járműipartól a sport területén át, a közlekedésbiztonságon keresztül a növénytermesztésig számtalan kézzelfogható, innovatív megoldást mutattak be az érdeklődőknek. Idén áprilisban újra találkozhatunk egyedi készítésű fa járművekkel, különleges akusztikai élményt biztosító hangfalakkal, s a fa témájánál maradva, a tavalyi nívódíjas farugós matracok feltalálói is ott lesznek a kiállításon.

Igazi kuriózumnak ígérkezik a Meshining Kft. járműparkja, hiszen az alternatív hajtású járművek iránt érdeklődők által már jól ismert üzemanyagcellás Hy-Go mellett elhozzák a Genfi Autószalonon bemutatkozó, magyar mérnökök által tervezett és készített elektromos kisautót, a Micront, s egy további közlekedési eszköz is szerepelni fog a standjukon. Ha járműipar és regionális innováció, akkor természetesen nem maradhat ki a győri egyetemhez sok szállal kötődő Intermotor Kft. sem, amely elektromos hajtású járműveivel, köztük villanymotoros hajókkal vált népszerűvé a „zöld hajtások" barátainak körében. A Széchenyi István Egyetem házon belülről is képviselteti magát, hiszen az európai uniós forrásból is támogatott Széchenyi Duó alkotói pályázatnak immár a harmadik körében is kiválasztotta a zsűri a legjobb pályaműveket, így hat találmány és kilenc innovátor csapat mutatkozik majd be a laborépületben. Mint ismert, a Széchenyi Duón legalább egy oktatóból és egy hallgatóból álló csoportok indulhatnak, ezzel is erősítve a tanár-diák kapcsolatokat. Ugyancsak megtekinthető majd az egyetem mérnökeiből és mérnökhallgatóiból álló SZEnergy Team háromszoros világbajnok napelemes autója.

A felsorolás természetesen nem teljes, ám ahhoz talán megfelelő, hogy felkeltsük az olvasók érdeklődését a díjmentesen látogatható találmányi kiállítás iránt. Jöjjenek el a Révfaluban található kampuszra, ismerkedjenek meg a nyugat-dunántúli régióban fogant ötletekkel, a kreatív találmányokkal! Ünnepeljük együtt április 15-én az innovátorokat!