Nincs aktuális esemény.
TMK Hírlevél 2011/3 PDF Nyomtatás E-mail

TARTALOM:
1. Tanszéki kapcsolattartók segítik az információáramlást
2. Nyolc új MOBILIS demonstrációs eszköz megépítését támogatjuk
3. Hamarosan angolul is megjelenik az éves K+F jelentés
4. Virtuális pénz és digitális hálózatok - Tudomány Győrben Mindenkinek
5. Változás a munkaszámok kiadásának módjában
6. Széchenyi Duó: jön a negyedik forduló

1. Tanszéki kapcsolattartók segítik az információáramlást

A Tudásmenedzsment Központ tanszéki kapcsolattartók segítségével kívánja hatékonyabbá tenni a szervezeti egységekkel való kommunikációt és információáramlást. A közös munka első lépéseként került sor 2011. március 30-án „A tanszéki kapcsolattartók és a Tudásmenedzsment Központ együttműködése” című rendezvényre. A 32 résztvevő áttekintést kapott a központ tevékenységéről, majd a szervezet munkatársai külön-külön személyesen is bemutatták, mivel foglalkoznak. A rendezvény keretében sor került a tanszéki kapcsolattartók feladatainak pontosítására, valamint az együttműködés kommunikációs felületét, a Tudástérkép rendszert is megismerhették a jelenlévők.

A tanszéki kapcsolattartók feladata az alábbiakra terjed ki:
- tájékoztatja a TMK-t a tanszék kutatási projektjeiről és eredményeiről,
- azonosítja az innovációs projektgazdákat, információt nyújt a TMK szolgáltatásairól, a projektgazdákat TMK-hoz irányítja,
- informálja a tanszéket a TMK folyamatairól, szolgáltatásairól.


2. Nyolc új MOBILIS demonstrációs eszköz megépítését támogatjuk

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata a Széchenyi István Egyetemmel együttműködésben készül létrehozni a MOBILIS - AGÓRA PÓLUS nevű tudományos élményközpontot, amely elsősorban a közlekedés, a járműgyártás, tehát a mobilitás témakörére alapozza interaktív kiállításait. Az intézmény várhatóan 2012 tavaszán nyitja meg kapuit az egyetem területén.

A Tudásmenedzsment Központ az élményközpont tematikájához kapcsolódva „MOBILIS - AGÓRA PÓLUS Demonstrációs Eszköz” címmel alkotói pályázatot hirdetett olyan kísérleti-demonstrációs eszközök működőképes prototípusának elkészítésére, amelyek az interaktív bemutató központban üzemelnek majd.

A pályázat 2. fordulójára beérkezett tervek közül az alábbiakhoz nyújt anyagi támogatást a Tudásmenedzsment Központ:

Csapat: Wonder Designer
Pályaművek: Sok szög egy szögön, Egy test három lyuk, Kaotikus inga, Legurulási verseny

Csapat: Hidasok
Pályamű: Előfeszített hídmodell

Csapat: Bud-Terence
Pályamű: Elektromágneses állóhullám

Csapat: Spencer-Hill
Pályamű: Mint a villám

Csapat: Stirling a Környezetvédelemért
Pályamű: Stirling motor a jövő energiatermelésében

Gratulálunk a győzteseknek!


3. Hamarosan angolul is megjelenik az éves K+F jelentés

A 2010 decemberében magyar nyelven kiadott „Kutatás-fejlesztés a Széchenyi István Egyetemen, Éves Jelentés” kiadvány angol nyelvű változatát is megjelenteti a Tudásmenedzsment Központ. Az anyag fordítása elkészült, a tanszékek általi lektorálás után elkezdődnek a nyomdai munkálatok. Az angol nyelvű éves jelentés várhatóan május végén jelenik meg, 1000 példányban. A kiadványból minden tanszék 20-20 példányt kap.


4. Virtuális pénz és digitális hálózatok - Tudomány Győrben Mindenkinek

A Széchenyi Tudományos Est 3. szemeszterének 4. előadás-párjára 2011. május 4-én kerül sor az „E” épület „F” előadótermében.

A 14.30-kor kezdődő jUNIor Egyetemen dr. Farkas Péter egyetemi adjunktus „Virtuális pénz: játék vagy valóság? – A Gazdálkodj okosan-tól a Second Life-ig” címmel vezeti be a fiatalokat a mindennapokhoz szükséges pénzügyi gondolkodás világába.

A Széchenyi Tudományos Est során 17.30-tól dr. Keresztes Péter „Mikrochip-rendszerek ütemei, metronóm nélkül – A digitális hálózatok új generációja” címmel tart előadást.

Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők, akik szívesen fogadják a részvételi szándék előzetes jelzését a http://tamop423.sze.hu címen elérhető regisztrációs űrlap kitöltésével.


5. Változás a munkaszámok kiadásának módjában

Az egyetemi tevékenységekkel és az intézmény fejlesztésével kapcsolatos pályázatok, kutatás-fejlesztési és innovációs projektek, illetve külső megbízások esetében 2011. április 1-től munkaszámot csak abban az esetben ad ki a GMF, ha a témavezető  kitölti a Tudásmenedzsment Központ honlapján elérhető („K+F adatlapok nyilvántartása” menüpont) projekt adatlapot, azt szignáltatja az általános- és tudományos rektorhelyettessel, Prof. Dr. Rechnitzer Jánossal, távollétében pedig a Tudásmenedzsment Központ vezetőjével, Dr. Dőry Tiborral.

További információ: http://tud.sze.hu/kutatas


6. Széchenyi Duó: jön a negyedik forduló

A Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja negyedik alkalommal hirdeti meg a Széchenyi Duó alkotói pályázatot, amelyre legalább egy oktató és legalább egy hallgató közös alkotására irányuló pályaművekkel lehet nevezni. A pályázat nyerteseinek a kiíró anyagi támogatást nyújt egy-egy ötlet „deszkamodelljének” elkészítéséhez és bemutatásához.

A nyertes csapatoknak 3 hónap áll rendelkezésükre, hogy a pályázatban foglaltakat megvalósítsák. Részletek a http://tud.sze.hu honlapon.