Nincs aktuális esemény.
Hidrogénnel hajtott jövő PDF Nyomtatás E-mail

Ha egy kutatócsapat áramot vezet a vízbe, annak nyilvánvalóan komoly indoka van. Az első hallásra veszélyesnek tűnő mutatvány nem csupán ártalmatlan, de rendkívül hatékony is.

A Széchenyi István Egyetemen tanuló Nagy Lóránd és Krajcsovics Ákos mérnökjelöltek dr. Tóth-Nagy Csaba oktatóval összefogva azon kísérleteztek a Széchenyi Duó pályázat keretében, hogy miként lehetne a jelenleg rendelkezésre álló módszereknél hatékonyabban, olcsóbban előállítani hidrogént, amely gazdaságos és környezetkímélő üzem anyagként sokféle módon felhasználható, például járművek erőforrásainak meghajtására is alkalmas.

Az eredmény egy rezonancia-frekvencia elvén működő vízbontó készülék, amelyet a közérthetőség kedvéért Bombajó Vízbontónak neveztek el. Az ötlet egyszerűen nagyszerű, ezáltal akár arra is alkalmas lehet, hogy az üzemanyagok gyártói felfigyeljenek rá.

Az elektrolízissel történő vízbontás nem számít újdonságnak – a jelen találmánynak is az az alapja, hogy a vízbe áramot vezetve alkotóelemeire bontjuk a folyadékot, s a felszabaduló oxigén mellett jelentős mennyiségű hidrogénhez juthatunk. A mai technológia hatásfoka azonban mindössze 60% körülire tehető, ezért a hidrogén ilyen formában történő előállítása elég drága és nehézkes. A háromfős team találmánya a hagyományosan alkalmazott egyenáram helyett váltakozó frekvenciával bontja a vizet, amely kiemelkedő hatásfok-növekedést eredményez. A hidrogén alkalmazásával 25–30%-kal csökken a gépjárművek fogyasztása.

(Győr+, 2011. június 10.)