Nincs aktuális esemény.
TMK HÍRLEVÉL - 2011. október PDF Nyomtatás E-mail

TARTALOM
1. Újabb kiadvány a SZE-Győr K+F tevékenységéről
2. Elérhető az egyetemi tudományos portál
3. Eredményesen zárult az Innovációs Verseny
4. Befejeződtek a vezetői és oktatói képzések

1. Újabb kiadvány a SZE-Győr K+F tevékenységéről

Második alkalommal jelent meg a Kutatás-fejlesztés a Széchenyi István Egyetemen Éves Jelentés. A 2010. év eredményeiről szóló legújabb kiadvány tudományos szemléletben mutatja be az egyetemet, összefoglalást ad a karok, intézetek, tanszékek által folytatott tudományos tevékenységről. A jelentés teljes terjedelmében tartalmazza továbbá az egyetem középtávú kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiáját. A 2000 példányban megjelent kiadvány bemutatójára 2011. október 17-én került sor, a TÁMOP 4.2.3-08/1-2008-0011 SZiENCE4YOU c. projekt projektzáró sajtótájékoztatójának keretében. Az angol nyelvű változat október végére kerül ki a nyomdából. A kiadványokból minden tanszék számára 20-20 példányt juttatunk el.


2. Elérhető az egyetemi tudományos portál

A Tudásmenedzsment Központ gondozásában elkészült az egyetem tudományos portálja, amely a http://tud.sze.hu címen érhető el. A honlapon a projekt keretein belül megvalósult új elemek október folyamán folyamatosan aktiválásra kerülnek.

A portál fontosabb új funkciói az alábbiak:
– SZE tudásbázis-kutatási partnerkereső
– oktatói önéletrajz kitöltő program (automatikusan generált Europass CV)
– egyéni-intézményi tudástérkép

A tudományos portál 2011. október végéig megvalósuló fejlesztésének eredményeképpen elérhetővé válik az egyetem publikációs adatbázisa, egy helyre kerülnek az egyetem, illetve a karok által kiadott folyóiratok, periodikák, valamint a TMDK online leadási rendszere.


3. Eredményesen zárult az Innovációs Verseny


A Széchenyi István Egyetem Tudásmenedzsment Központja második alkalommal hirdetett Innovációs Versenyt, amelynek célja üzleti ötletek gyakorlati megvalósításának és vállalkozások indításának a támogatása.

A versenyre az alábbi témakörökhöz kapcsolódó ötlettel, koncepcióval lehetett jelentkezni:
- járműiparhoz és intelligens közlekedéshez kapcsolódó új termékek, alkatrészek, termelékenységet javító technológiák;
- informatika, média- és webtechnológiák: különböző fogyasztói csoportok igényeit kielégítő hardverek és alkalmazások;
- egyéb termékek és szolgáltatások: különbözői fogyasztói csoportok igényeire épülő új megoldások.

Az Innovációs Verseny első fordulóján, október 3-án 15 csapat vett részt, közülük – a meghívott mentorok döntése alapján – 11 csapat jutott tovább a döntőbe.

2011. október 20-án sikeresen és nagyon jó hangulatban lezajlott a SZE-Győr innovációs verseny döntője, ahol megmérettette magát a verseny második fordulójára bejutott 11 csapat. A hazai befektetési alapok képviselőiből álló szakmai zsűri (Dr. Berecz József DBH Investment, Dr. Zsembery Levente BNV, Bruckner Zoltán Primus Capital és Illés Károly Nyugat-Pannon Zrt.) a 1) prezentációk színvonala, 2) az ötlet kidolgozottsága és 3) az üzleti potenciál alapján az alábbi sorrendet állította fel:

1. díj Kreatív
2. díj L360-Spin
3. díj Konferenciázó
Különdíj: FUN-E-Bike

A zsűri értékelése kiemelte a bemutatott és díjazott projektek magas színvonalát, amelyek megállnák a helyüket országos megmérettetéseken is, és közülük több is eljuthat egy vállalkozás megalapításáig. Ehhez a Tudásmenedzsment Központ szakértők bevonásával igyekszik minden segítséget megadni.


4. Befejeződtek a vezetői és oktatói képzések

A Tudásmenedzsment Központ által szervezett „Vezetői és oktatói továbbképzések” 2011. tavaszi tréningjeit megvitató, utánkövető tréningek 2011 szeptemberében kerültek megrendezésre a programban részt vett mintegy száz egyetemi kolléga bevonásával. A tréningprogram egészét lezáró záróeseményére pedig 2011. október 18-án került sor. A program keretében minden tervezett tevékenységet sikerült megvalósítani, amelynek eredményeként kirajzolódott a Széchenyi István Egyetem jelenlegi és optimális szervezeti kultúrája, ami elsőként került felmérésre a hazai felsőoktatási intézmények közül, és egyedülálló Magyarországon.

A képzési program a résztvevők kompetencia-felmérésével kezdődött, aminek tapasztalatai során kerültek definiálásra azok a képesség- és készségfejlesztő tréningek, amelyeken közel száz egyetemi munkatárs vett részt. Ezek a kollégák nem csupán tapasztalatokkal, élményekkel, tudással, hanem értékes kapcsolatokkal is gazdagodtak. A zárórendezvényen több kolléga megemlítette, hogy a jövőben is szívesen venne részt hasonló képzéseken, tréningeken.

A programról bővebb információ az alábbi oldalakon olvasható:
link1
link2